Политически обоснованите решения вече не са от полза за развитието на

...
Политически обоснованите решения вече не са от полза за развитието на
Коментари Харесай

Градовете на бъдещето са онлайн

Политически обоснованите решения към този момент не са от изгода за развиването на общините от Европейски Съюз. То минава най-много през дигитализиране на услугите - за поданици и посетители на обитаемото място. А що се отнася до политиците - тяхната роля главно се свежда до воля за налагане на смяната и старания тя да се случва. Това са единствено една част от изводите на конференцията за дигитализацията на европейските градове, която се състоя във Виена.

" В нашите решения ние се фокусираме върху обособения човек. Опитваме се с всяко наше ново цифрово решение да подчертаваме върху хората, нашите поданици ", казва депутатът в местния парламент във Виена Йорг Ноймайер, който дава отговор за дигитализацията, образованието, културата и науката в австрийската столица.

Разбира се, преди да настъпи повсеместна цифровизация, би трябвало

 

да се претеглят и моралните страни на въпросната смяна

 

Съпротивата идва от хора, които имат опасения, че с навлизане на високите технологии обществото ще бъде изцяло променено. Понякога дори се стига до истерични реакции по медиите и обществените мрежи. Тази наклонност, която може да се види и в България, бе регистрирана от Юлиян Нида-Рюмелин, професор по философия и министър на културата на Германия в държавното управление на Герхард Шрьодер. Да, фактически има действителни рискове - най-много, че над 50% от работната ръка сега скоро няма да е нужна при развиването на технологическата гражданска война, която бе стартирана от Силициевата котловина. Но това е и възможност за тези, които се оказват ненужни, да покачат своите софтуерни качества, с цел да не останат " отвън борда ".

Професор Нида-Рюмелин е един от първите в света, който приказва за цифровия хуманизъм, при който технологиите са насочени по този начин, че освен да бъдат от изгода за хората, само че и да бъдат съобразени с човешките полезности и потребности. Колкото и нереално да звучи, това е крайъгълен принцип, който би трябвало да бъде спазен, с цел да не се окажем в един миг подвластни на технологиите. В това отношение Виена към този момент даде добър образец с приемане на

 

манифест за цифровия хуманизъм

 

Целта му е да подсигурява за комплексната симбиоза от хора и машини, в която и двете страни имат своята роля. И хората не са изместени на назад във времето. " Градовете би трябвало да бъдат пазители на човешките полезности и права в епохата на софтуерно развиване. Виена има потребност от политика и политици, които гледат не обратно, а напред - към високите технологии и по какъв начин тяхното практическо развиване ще бъде от изгода на жителите. Политиците би трябвало също по този начин да комуникират непрекъснато с хората и да търсят потребностите им, с цел да ги удовлетворят. Политиката би трябвало да е доста приземена, без значение какъв брой напред е стигнало едно общество ", споделя Михаел Щампфер, който е измежду основателите на въпросния манифест.

Виена към този момент има

 

добри практики по отношение на високите технологии

 

Сред тях е да вземем за пример приложението Sag`s Wien, която обезпечава директна връзка на жителите с общината за шерване на проблеми, свързани с града. Връзката не е едностранна, а всеки гражданин получава опция да си комуникира непосредствено със чиновник на общината. Впечатляващо е, че 97% от сигналите са намерили наред позволение във допустимо най-кратки периоди. Тайната на триумфа е и в опростеното наличие на приложението. " Само нови технологии, които се схващат от популацията, могат да бъдат признати ", споделя в тази връзка журналистката Барбара Вимер.

Все повече административни услуги във Виена са налични с няколко кликвания вместо с попълването на купчина документи и чакането за утвърждение. На жителите на града се припомня да възобновяват персоналните си документи, когато те изтичат. Гражданите получават от ден на ден оферти, свързани с техните ползи и съответен регион за живеене. 

" Имаме над 260 приложения за телефони, които да са в интерес на хората. Онлайн и офлайн карти, над 400 точки с free wi-fi, информации в действително време за трафик, произшествия. Имаме подготвеност със светкавични препоръки по телефоните за реакции при сериозни обстановки. Искаме да свържем съседите един с различен, също с помощта на технологиите. Информациите и услугите да са свързани с мястото за живеене. Имаме над 1200 светофарни системи със датчици за температура и слънчева светлина. Голяма горделивост е и приложението WAALTeR, в което има детектор за индикация при сърдечен удар, за равнище на кръвно налягане, за кръвна захар ", казва директорът на осведомителния офис на виенската община Улрике Хюмер. Професорът по е-правителства Петер Паричек обяснява, че измежду трендовете е и жителите да си правят сами на телефона фотоси за документите, което им помага да правят онлайн регистрации на коли, промяна на адресна регистрация, обществени и здравни осигуровки, пазаруване на кола и така нататък

" Информацията към този момент не е злато. Тя е база за нов бизнес модел. Компаниите обаче би трябвало да бъдат контролирани по този начин, че да споделят информацията си ", добавя проф. Паричек. 

 

В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ

Виена е измежду водещите градове по повод на дигитализиране на услуги, само че е хубаво да се видят и други образци, в това число и отвън Европейски Съюз. В Братислава, изключително след избирането на нов кмет през ноември м.г. - архитекта и музикант Матуш Вало, се предизвикват обилни промени - слагането на трафик камери, разширението на услугите, свързани с Bratislava City Card, въвеждането на нова апликация на града за мобилни телефони. 

Във Финландия пък се организират лекции за цялото население за адаптиране към технологиите с изкуствен интелект. Редовни упражнения провеждат и общинските чиновници. В Унгария е препоръчана електронна регистрация при пазаруване на парцел, която обезпечава неотложно удостоверение и икономисва няколко седмици очакване. Различен, само че също скъп пример дава Краков. Цялата обществена информация за този полски град е качена на портала на общината, който регистрира над 400 000 влизания на ден. Там могат да се намерят всички налични услуги, правила, документи, финансов баланс. Прага се пробва да бъде по едно и също време smart град, софтуерен хъб и лаборатория за цифрови нововъведения. Там се приготвя почвата за въвеждането на самостоятелни (с робот водач) коли и рейсове, като са препоръчани законодателни промени, има към този момент тестови полигон за сходни транспортни средства.

 

КЪДЕ съдебномедицинска експертиза НИЕ

" София се пробва да не стои надалеч от общите трендове ", казва Владимир Данаилов, основен изпълнителен шеф на столичната общинска организация за приватизация и инвестиции (СОАПИ). Според данните около 20% от стопанската система в града се заема от IT бранша. В столицата има към 650 стартъп плана, като тази цифра е съотносима даже с Виена. София е към този момент част от организацията Digital Cities Challenge, която включва още 40 града от цяла Европа. Те организират семинари за цифрово развиване, изготвят обща тактика за цифрова промяна, модели за държавно и локално развиване. Данаилов регистрира като минуси неналичието на обща визия и съгласуваност, както и незадоволителната степен на готовност на администрацията, като част от напъните би трябвало да се насочат точно натам. Създаването на цифрова организация за София и назначението на цифров координатор са доста значими стъпки в тази тенденция. Предизвикателствата пред тях обаче са да се разбият стандартите, свързани с дигитализацията, и че се работи в законодателно неуредена към момента среда.  " Необходимо е европейските градове да си взаимодействат. Да споделяме освен опит, само че и да разкриваме наши удачни решения във връзка с дигитализацията ", безапелационен е Данаилов. Всъщност и уеб сайтът на СОАПИ - investsofia.com, е образец за удачно цифрово решение, което да ориентира евентуалните вложители за бизнес средата в София. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР